A lipödéma, azaz zsírödéma diétára egyáltalán nem, vagy csak kevéssé reagáló zsíreloszlási zavar. Leginkább a kerékpárosnadrág jellegű, azaz a fenéktájon és a combokon elhelyezkedő zsírfelszaporodás jellemző. Előrehaladott esetben a lábszárakon és a felkarokon is kialakul hasonló jellegű duzzanat. Kezdetben fokozott nyirokkeringéssel társul, de kezeletlen esetben, hosszú fennállás esetén már lényegesen romlik a nyirokkeringés és ennek zavara tovább súlyosbítja a kórképet.

Tipikusan a nők betegsége, férfiaknál csak ritkán fordul elő.

A zsírsejtek kóros burjánzásával járó megbetegedés nem összetévesztendő az elhízással.

Mivel a zsírszövet nem túl jó támasztékul szolgál a kapillárisok számára, ezért fokozódik a szövetek közötti állományba jutó folyadékmennyiség, ami nagyobb terhelést ró a nyirokrendszerre. Ennek csak egy bizonyos határig tud eleget tenni, azaz kezelés nélkül kimerül és így hamar vezethet másodlagos nyirokkeringési zavar kialakulásához.

A lipödéma kialakulásának hátterében a zsírszövetben jelentkező kóros szállítási folyamatok állnak. A vérerek falának törékenysége növekszik, ezért a lipödémás területeken kisebb ütések hatására is komoly vérömlenyek alakulnak ki. Szintén tipikus jellegzetessége tehát a zsírödémának a gyakorta jelentkező kék-zöld foltok a végtagokon. A szövetekben végbemenő elváltozások miatt a végtagok bőre érzékenyebb lesz és sok esetben kisebb nyomásra fájdalmas lehet. Ezért fájdalmas zsírszövetnek is nevezzük.

A zsírödéma kezelése megegyezik a végtagi nyiroködéma kezelésével, de itt a kompressziós terápiák nagyobb hangsúlyt kapnak. Nappalra amennyiben állapotuk megengedi, viseljenek kompressziós harisnyát, akár “megelőző” jelleggel 1. kompressziós fokozatút, vagy ha már súlyosabb lipödémájuk van, az erősebb kompressziójút. Kiegészíthetik biciklis nadrágszerű öltözékkel, mely a combokat  még nagyobb nyomás fokozatnak teszi ki javítva ezzel a nyirokkeringést. A zsírödémát megfelelő kézi előkészítéssel eredményesen lehet kezelni gépi nyirokterápiával illetve gép által vezérelt nyirokmasszázzsal.

Ajánlott a kompressziós fásliban vagy harisnyában végzett gyógytorna, az ún. nyiroktorna, melynek javasolt időtartama 45-60 perc, hetente 2-3 akalommal. Ezen kívül javasolt még az  úszás, séta, biciklizés, görkorcsolyázás. A futás, ugrálás, aerobic azonban nem javasolt.

Diétával nem lehet megszabadulni a lipödémás zsírpárnáktól. A lipödéma kezelésében a diéta nem segít, viszont olyan betegeknél ahol túlsúly figyelhető meg, fontos megakadályozni a további súlygyarapodást, mivel ez tovább ronthatja a nyirok- és zsírödéma állapotát. Egy megfelelően kialakított étrend segít a túlsúly kialakulásának elkerülésében illetve a súlycsökkentésben.

A lipödéma nem csak a zsírsejtek kóros túlburjánzását jelentő elváltozás, hanem a nyirok-és vérerek károsodásával is együtt járó megbetegedés. A zsírszövet megváltozott működése nem visszafordítható folyamat, viszont a komplex kezelés segítségével jól kordában tartható. A megfelelő étrend, a rendszeresen végzett nyirokkezelés és a kompresszióban végzett dinamikus mozgások nélkülözhetetlenek a gyógytornász által végzett kezelés eredményességéhez.

Korai stádiumban egy lipödémás nő úgy néz ki, hogy deréktól felfelé normál, míg deréktól lefelé aránytalanul nagy fenék és oszlopszerű lábak jellemzik. A lipödéma előrehaladtával, a betegek lába egyre nehezebbé, vastagabbá és alaktalanabbá válik. Az egyre jobban felhalmozódó zsírszövetek – zavart okoznak a nyirokkeringésben, és másodlagosan limfödéma alakul ki.  A lipödémásoknál nagy  az elhízás kockázata, mert  a betegségükhöz kötőszöveti gyengeség és térdizületi artrózis is társul, és ezek miatt tovább csökken a betegek mozgékonysága.

Lipödéma fotó