A nyiroködéma felismerése könnyű. A tünetek abból adódnak, hogy a nyirokrendszer elégtelen működése miatt felszaporodik az ödémafolyadék. A végtagok fokozatosan vastagabbá válnak, a lábfej illetve a  kézfej cipószerűen megduzzad, az ujjak kolbászszerűek, a duzzadt végtagi részek között mély, ún. csecsemőráncok alakulnak ki. A bőr megvastagszik.  Az ujjak illetve a hát bőrén nem képezhető bőrránc a feszülő ödéma miatt. A kemény, tömött tapintatú ödéma nehezíti a mozgást, feszíti a bőrt. Érezhet feszítő fájdalmat és nehéznek érezheti az ödémás végtagját.

A nyiroködéma lassan alakul ki, és a végtagok csak néhány hét vagy hónap után válnak vastaggá.

Korai stádiumban az ödéma megtartja az ujjbenyomatot, de később a szervült nyiroködéma a duzzanat ellenére se tartja meg az ujjbenyomatot. Az ujjak között gyakoriak lehetnek a gombás és bakteriális fertőzések.

Karödéma esetében: első jel lehet, hogy a ruha, vagy kabát ujja szűkké válik. A könyök mozgatása nehéz lehet, és a kéz ujjait feszítő folyadékgyülem az ujjak finom mozgásait akadályozza, pl. étkezés, varrás, írás közben. Az “ügyetlenné” váló kéz balesetveszélyt jelent, ezek különösen a háztartásban gyakoriak. Természetesen fontos, hogy a jobb vagy balkezes betegnek melyik karja érintett. Gyakori panasz a kisugárzó fájdalom a karba. Az elégtelen mozgás vagy a nagymennyiségű folyadékgyülem miatt jelentkezhet vállizületi fájdalom, a kart ellátó idegek illetve a gerinc mellett futó idegdúcok nyomás alá kerülhetnek. Ez akár érzéscsökkenéssel is járhat. Erre nagyon oda kell figyelni, mert a csökkent bőrérzés miatt a beteg nem érzékeli a kezét ért sérüléseket. Komoly sérülés lehet a mosogatás vagy főzés közben a forró víz miatt, vagy vasalás közben megégetheti magát, vagy varrás közben megszúrhatja magát.

Lábödéma esetében: az első jel lehet, hogy a cipő szűkké válik, a nem megfelelő cipő a lábon sebet okozhat. A nagyfokú folyadék felhalmozódás nehezíti a járást, a boka és a térd hajlítását, a feszülő bőr égő érzést okoz.