Kézi nyirok drenázs

(masszázs, manuális terápia)

A nyirokdrenázs a nyirokműködést serkentő eljárás, amely felgyorsítja a nyirok áramlását, illetve segíti a nyirokelvezetést. A nyirokáramlás felgyorsításával javul a szervezet általános állapota, csökken a szervezetet terhelő salakanyagok mennyisége, megnő a méreganyagok kiszűrése és  kiürülése. Javul a sejtek anyagcseréje, tápanyag és oxigén ellátása. Könnyebben gyógyulnak a meglévő sebek. Csökkenti a szöveti ödémákat. Mérséklődik a nyomás miatti fájdalom, feszülés. Aktiválja az immunrendszert és a sejt- és anyagcsere folyamatokat. Általánosan közérzetjavító. Relaxál testi, idegi, agyi szinten. Felgyorsítja a  gyógyulási folyamatokat.

A nyirokérrendszert a bőr és a kötőszövet masszírozásával aktiváljuk.

Kúraszerűen javasolt,hetente többször. Nem lehet egy kezelés alatt megtisztítani az egész szervezetet a felhalmozódott salakanyagoktól. Legkorábban csak néhány kezelés múlva mutathatunk fel egyértelműen látható és tapintható eredményt. Nincs káros mellékhatása.

A kézi nyirokdrenázs lényege,hogy a  szövetek között megrekedt  nyirokfolyadékot  először a kisebb, majd a nagyobb nyirokerekbe kell irányítani. A kezelés hatására új kapcsolatok alakulnak ki a nyirokérhálózatban.

A kézi nyirokdrenázs krónikus lábszársebek esetében is alkalmazható, ha a sebet nem kíséri gyulladás, pl. orbánc.

A kezelés a központi nyirokcsomók ingerlésével kezdődik, minden esetben a nyaki régióban, hogy a nyirokrendszer felkészülhessen a nagyobb nyirokmennyiség befogadására. Csak ezt követően történhet az ödémás végtag és testrész kezelése, egy végtagon a fogásokkal minden esetben a törzstől indulunk az ujjak irányába.

A tartós eredmény érdekében ajánlott a kézi nyirokdrenázs kezelést a kompressziós fáslizással és a tornával kiegészíteni.