Gyógyászati eszközök

A lábtyű az egyetlen kompressziós eszköz, mely terápiás céllal is alkalmazható, a lábujjakra tekerhető mollelast pólyát helyettesíti. Az ödémamentes legjobb állapot megőrzése a cél. Vényre kell felírni, melynek előfeltétele  van: a lábfej és ujjak területéről a mobilis ödéma előzetes kiürítése egy komplex ödémamentesítő kezelést követően. Egyéni méretre, síkkötött anyagból készítik. Különböző változatokban kapható: 5 ujjas nyílt végű, zárt végű vagy kislábujj nélküli, stb. A lábtyű  I-III. kompressziós osztályba sorolható, függ a nyiroködéma állapotától. Különböző színekben rendelhető: bézs, kék , rózsaszín, fekete, szürke és legújabban már zöld és meggypiros színekben is.lábtyű

Bonyolult procedúra vár első alkalomra arra, akinek megállapítja az orvos, hogy lábtyűre van szüksége. 1. A szakorvos felírja vényre és orvosi javaslatot mellékel hozzá. 2. A betegnek írnia kell az OEP felé egy kérelmet, hogy miért van szüksége a fáslira. ( Régebben jövedelem igazolás is kellett.) 3. A gyártótól kérni kell egy árajánlatot a lábtyűre onnan ahonnan a megrendelik a recept alapján. pl. a gyógyászati bolt. 3. 2-3 hét elteltével mindhárom fél megkapja az OEP részéről az engedélyt. 4. Megtörténik a méretvétel a vény alapján. A gyártás kb. 3 hét.

Összesen 2 db lábtyű írható fel végtagonként és oldalanként fél évre, ami a kiváltás dátumától számítódik. Az engedély max. 1 évre kérhető.

Amíg megkapja a méretre készült lábtyűt a beteg, kb. 5-6 hét telik el. Addig nagyon fontos az önkezelés és a kompressziós fáslizás, hogy a lábtyű megfelelő legyen, a beteg lábának és lábujjainak méretvételi állapotával megegyező.