A gép által előidézett nyomáshullám segíti a nyirokfolyadék kiürülését a szövetekből.A mechanikus kompresszió csak akkor alkalmazható, ha a kezelő meggyőződik arról, hogy a periféria felől a nyirokáramlás a központ felé akadálytalanul megtörténhet, azaz a nyirokelfolyásnak már nincs akadálya.
A  gépi kompresszió a mandzsetta rekeszein keresztül nyomást gyakorol a szövetekre, de a szállítás irányát nem tudja teljesen befolyásolni. Abban az esetben, ha az elvezetés még nem lehetséges a centrum felé, mert még nem nyitottak a nyirokutak, akkor a folyadék a nem kívánt helyekre áramolhat, fokozódhat az ödéma, romolhat a beteg állapota. Ezért a mechanikus gépi kezelést minden esetben a kézi nyirok drenázsnak és a kompressziós fáslizásnak kell megelőznie és kiegészítenie.
A készülékben az elektromos kompresszor levegőt nyom a géphez kapcsolt speciális mandzsettába. Az alsó végtagi nyiroködéma kezelésében csak több, minimum 4 rekeszes mandzsettát lehet használni. A mandzsetta az ujjaktól a törzs felé hullámszerűen töltődik fel levegővel.A kezelés elve azon alapszik, hogy a sorba kapcsolt pneumatikus rekeszek a nyirokerek pulzációját utánzó ritmussal kompressziós hatást fejtenek ki a végtag kötőszövetére. A kompressziós gépi kezelés alkalmazása során a vérnyomás érték kontrollálása  feltétlenül szükséges, mert befolyásolhatja a vérnyomást.

A mechanikus gépi kompressziós kezelést sok helyen használják, mint egyedüli nyiroködéma kezelési  módszert. Ez nem helyes. A nem megfelelő indikáció esetén és nem megfelelő géppel alkalmazott kezelésnek súlyos mellékhatásai lehetnek