A fáslizás többrétegű végtagi pólyázás, rövid megnyúlású, gumírozott fáslikkal történik. Aktív izomműködéskor a pólyák magas munkanyomása a nyirokerek ürülését segíti elő.

 

40-70-80 % közé tehető a nyújthatóságuk. OEP által támogatott a 70 %-os megnyúlású Rosidal K pólya. A teljes bandázshoz szükségesek egyéb kiegészítők. A pamut vagy a frottír csőharisnyát a bőr védelme miatt, higiéniai szempontok miatt húzzuk a végtagra. A vattatekercset az egyenletesebb nyomás biztosítása érdekében tekerjük a végtagra. Ennek alkalmazásával elkerülhetjük a kompressziós pólya által okozott bevágást. Ovális és vesealakú gumilapok segítségével mélyebben lévő kötőszöveti területekre tudunk hatni. Az ovális alakút a lapos felével a kézháton illetve a lábháton az ujjak alapízületéhez helyezzük. A vesealakú gumit a domború oldalával a kéz esetében a tenyéri oldalon a hüvelykujj alapízületéhez, a láb esetében a kül-, és belboka mögötti területre tesszük.

A kéz illetve a láb ujjainak a bandázsolására a nyújtható gézpólya a mollelast szolgál.

Segédeszköz szükséglet 1 lábra:1 db 8 cm-es, 4 db 12 cm-es rövid megnyúlású pólya, csőharisnya, 12 cm-es celluna vattatekercs, 2 db 4 cm-es mollelast, 1 db ovális és 2 db vesealakú gumi comprex.

Segédeszköz szükséglet 1 karra: 1 db 6 cm-es, 3 db 10 cm-es rövid megnyúlású pólya, csőharisnya, 10 cm-es celluna vattatekercs, 2 db 6 cm-es mollelast, 1 db ovális és 1 db vesealakú gumi comprex.

A kompressziós kötés felhelyezésekor a nyomást fokozatosan kell csökkenteni a periféria felől a végtag törzsi része felé haladva. Az intenzitás növelhető a húzások és a rétegek számával. Ügyelni kell arra, hogy ne alakuljanak ki hézagok, gyűrődések a fáslizás közben.

A kompressziós bandázs nem okozhat kellemetlen, szorító érzést, fájdalmat, zsibbadást. Ilyen esetben inkább távolítsuk el minimum a felső réteget a bandázsból. Ha a panaszok ezek után sem szűnnek meg, a teljes bandázst le kell szedni és újra felhelyezni.

Fontos, hogy a kompressziós kötés alatt a végtagok mozgását biztosítsuk. A szakszerű kötés alkalmazás a mozgás lehetőségét és a végtagok hajlatainak védelmét biztosítja. A betegek a bandázsban mozogjanak, sétáljanak, biciklizzenek, kocogjanak, felső végtagjukkal aktívan tevékenykedjenek. Így kompressziót gyakorlunk a szövetekre, mellyel fokozzuk a nyirokerek működését és a nyirokfolyadék visszaáramlását a nyirokérrendszerbe. A betegek általában a bandázst egész nap viselik, és ha alvás közben nem zavarja, akkor éjszakai használatára is ösztönözzük őket. Azért hogy az otthoni fáslizás megfelelő legyen, a beteget illetve hozzátartozóját megtanítjuk a rugalmas pólyák szakszerű felhelyezésére.