Tisztelt Érdeklődő!

Kérem bátran tegye fel itt közérdekű kérdéseit és én hamarosan megválaszolom ezen a fórumon.

Üdvözlettel

Füredi Rita, diplomás gyógytornász, nyirok terapeuta


 

 

 

This article has 3 868 comments

 1. Stroud Hildegarde

  Kedves Furedi Rita!
  Szeretnem tudni, hogy mellmutet utan mire kell fokozottan vigyazni, hogy odema ne alakulhasson ki.
  Egyaltalan megelozheto a nyirokodema kialakulasa?
  Udvozlettel:
  Stroud Hildegaqrde

  • berkol

   Kedves Hildegard!

   Sok minden befolyásolja, hogy a mellműtét után kialakul-e a karon nyiroködéma. Függ attól, hogy az emlőműtétnél eltávolították-e az összes hónalji nyirokcsomót, azaz blokkdisszekciót végeztek vagy csak az őrszemet azaz a sentinelt távolították el további vizsgálódás céljából. A sebészi beavatkozást követően további kiegészítő terápiák is történhetnek pl. a műtéti területen felgyülemlett folyadék leszívása, kemo és sugár. Mindezek jelentősen károsíthatják az érintett oldali karban a nyirokkeringést, nagyobb a kockázat a dagadásra. Tilos infúziót adni a műtött oldali karba. Ha mindkét oldal érintett, akkor a kisebb kockázatúba vagy a régebben operált oldaliba lehet. Ilyen esetben ideálisabb lenne, ha alsó végtagi vénába lehetne adni a kemoterápiát. Ismert olyan kemoterápiás szer, ami mindenképpen kiváltja a karödémát, ami azonnal szövődményes, nehezen kezelhető állapotban jelenik meg.
   Élete végéig ajánlott odafigyelnie a műtött oldali karjára, és csak kímélve használhatja. Állandóan óvnia kell a túlzott melegtől, hidegtől, egészségügyi beavatkozásoktól pl. vérnyomásmérés, valamint a megerőltetéstől. Vigyázzon a sérülésekre, mert a szúrás, égés, vágás elfertőződhet. Különösen figyeljen, hogy ne essen rá a karjára és ne szenvedjen csuklótörést, mert a gipszelés után fokózodhat az ödéma rizikója.
   Sajnos még évek múlva is kialakulhat a nyiroködéma, amikor már nem számít rá. pl. megerőltető tornagyakorlatot (fekvőtámasz), sütő- vagy ablakpucolást követően, vagy nehéz cipekedés után.
   Könnyű tornagyakorlatok végzése napi rendszerességgel ajánlott, mert a nyirokáramlás beindítását és a keringés javítását kizárólag izommunkával érhetjük el. A nyirokelvezetés segítésére javasolnék kézi nyirokdrenázst, amennyiben nincs onkológiai ellenjavallata. Megelőzés céljából napközben hordhat kompressziós karharisnyát. Különösen figyeljen arra, hogy ne szorítsa el a kar keringését, mert azzal a nyiroködéma kialakulásának kedvezne.
   Üdv. Füredi Rita

 2. Freistákné Kertész Ibolya

  Kedves Füredi Rita!

  Nagyon örülök , hogy megtaláltam azt az oldalt. Köszönöm! Mellem egy részét eltávolitották, hónaljmirigyeimet jobb oldalon teljesen kivették.Kocogással kezdtem a mozgást. Nem volt számomra eléggé kielégitö, ezért heti háromszor járok spinningezni. Nagyon szeretem nagyon élvezem. Azt szeretném megkérdezni hogy milyen intenzitással, terheléssel végezzem a kar gyakorlatokat. S milyen nehézségi fokozattal végezzem a tekeréseket. A gyakorlatok után kicsit duzzatabbnek érzem a karomat. Olyan érzés mintha valami lenne a hónóm alatt.Másnap feszesebbek az ujjaim.Ilyenkor pár karemelést végzek. Talán egy kicsit segit. A másik kérdésem az, hogy ahol kivették a hónaljmirigyeimet azon felén / esetemben jobb oldal / lehetséges hogy a combom belsőfele is kicsit duzzatabb?- az edzések után. Mérőszalaggal még nem mértem meg egyik testrészemet sem. / még nem mertem /
  Nagyon szeretném megelőzni a lymphoödéma kialakulását. Szeretném kérdezni hogy Ön mint szakember mit ajánl .Vagy el kellene mennem szakembernek megmutatni? Válaszát privátba kérem . Köszönöm!

  Üdvözlettel : Ibolya

  • berkol

   Kedves Ibolya!
   Kérem bocsásson meg, hogy kérése ellenére nem privát üzenetben válaszolok. Már sok emlődaganatos beteg keresett meg hasonló panaszokkal. Általános tanácsokat talál az Életmódi tanácsok/Mellműtötteknek szóló menüpontban és a Torna menüpontban.
   A spinningezés közben valószínűleg túlerőlteti a műtött oldali karját.Ilyenkor több szövetközötti folyadék termelődik az izmok erőltetett munkája következtében. A károsodott nyirokkeringés nem képes elszállítani a felesleges vizet, fehérjéket és salakanyagokat, emiatt dugó keletkezik a hónalji területen. Érdemes lenne a nyirok önkezelést megtanulnia, ezzel segítheti a nyirokerek munkáját. Először laza vállemeléseket,vállkörzéseket végezzen, ezzel aktiválja a nyaki nyirokcsomókat. Utána a nem műtött oldali hónalji nyirokcsomókat masszírozza át gyengéden. Majd a szegycsont közepén elhelyezkedő nyirokerek között kell kapcsolatot létesíteni és az ún. vízválasztót megnyitni úgy, hogy a bőrön felületes simító, toló mozdulatokat végez a kezével és átsimítja a nem operált oldalra. Amikor tornáztatja a karját ne csak karemeléseket végezzen, hanem keringésjavító gyakorlatokat is: pl. pumpálás integetés. Ritka eset,hogy a hónalji nyirokcsomók eltávolítását követően a lágyékhajlati nyirokcsomókban is dugó keletkezik, hacsaknem túlerőlteti az alsó végtagját. Lehet, hogy az Ön esetében erről van szó. Amennyiben a dagadás és feszülésérzet nem múlik, mindenképpen javaslom, hogy forduljon szakemberhez. Fontos a nyiroködéma korai felismerése és a kezelés azonnali megkezdése. Így elkerülhető a jelentős állapotromlás és a szövődmények kialakulása. Ha további kérdése illetve hozzászólása lenne, bátran írjon ebbe a fórumba. Ha inkább privátban szeretne üzenni, küldjön emailt az odemakezelo@gmail.com-ra vagy telefonáljon a Kapcsolatban megadott számra. Üdvözlettel: Rita

 3. Tóth László

  Kedves Füredi Rita!
  Nagyon örülök hogy megtaláltam az Ön oldalát!
  Segítséget,tanácsot szeretnék kérni!Édesapámat január elején megműtötték nyelőcső daganattal,és a nyakán a bal oldali nyirokcsomót eltávolították.A műtét óta gyomor szondával táplálkozik,és nyelni nem tud.Kb 2hete elkezdett feldagadni az arca jobb oldalon,utána bal oldalon,és most már a szeméig folyamatosan fel van dagadva,és nagy fájdalmai vannak!Jártunk már több orvosnál,diagnózis több esetben nyiroködéma,de kezelés terén nem jutottunk előre!Jelen pillanatban ott tartunk az egész arca a szeméig nagyon csúnyán be van dagadva,alig felismerhető,és feszíti a fájdalom!Előre is köszönöm a segítségét!
  Üdvözlettel:Tóth László!

  • berkol

   Kedves László!
   Az arc területéről kézi nyirokdrenázzsal segíthetjük az ödémafolyadék elvezetését, ezzel a terápiával az arcödéma eredményesen kezelhető. A meglévő jobb oldali nyaki nyirokcsomók és főleg a nyakszirtnél lévő nyirokcsomók kezelésével kezdeném az arckezelést. Utána óvatosan körkörös ujjbegyes állókörös mozdulatokkal az álltól kiindulva hátrafelé a tarkó felé drenálnám a nyirokfolyadékot. Végig haladva sávokban az arcon, úgy hogy a középvonaltól kezdeném hátrafelé haladva a “masszírozást”,a fül alatt átvezetve a nyak hátsó területére. Ezek a sávok: a száj körüli terület, az orr körüli terület és a szem körüli terület.Ez így leírva elég bonyolultnak hangzik. Miután egyszer megmutatja a terapeuta, már a beteg vagy hozzátartozója is tudja az egyszerűsített kezelést végezni. Naponta többször ajánlott a gyógytornász által betanított arc és nyak torna, mely az arc- és mimikai izmok megdolgoztatásával javítja a keringést és segíti a nyirokfolyadék kiürítését pl. grimaszolás.
   Ha további kérdése van, keressen az egyéb elérhetőségeimen. Szívesen segítek az önkezelés és torna betanításával.
   Üdv. Füredi Rita

 4. Győrfi Mária

  Kedves Füredi Rita!
  A férjemnek prosztatarák műtét során 11 db medencei nyirokcsomót is eltávolítottak 2014.júliusában. Novemberben a sugárkezelésen is átesett. Kb. három hete, vagyis 2015. április elején vettük észre, hogy duzzadtabb a bal lába. Nyiroködéma alakult ki, amivel a háziorvos, az urológus és az onkológus sem igazán foglalkozik. Kiírták a 12 cm-es fáslit, meg a vízhajtót. A lábát megultrahangozták, érkárosodás nincs.
  A fáslit használjuk, ill. gyógyászati segédeszköz boltban kompressziós harisnyát is megvettük, a vízhajtót nem vette be.
  Nincs jelentős túlsúlya, sportol is (bowling, túrázás).
  Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a mozgásban mennyire kell mértéket tartania (20-25 km-t is szoktunk gyalogolni, hetente 1x megyünk), ill. Debrecenben tud-e olyan szakembert, aki a kezelést illetően tanáccsal el tudna látni bennünket. Annak mi a módja, hogy az Ön rendelését igénybe vegye?

  A válaszát köszönöm!
  Üdvözlettel: Győrfi Mária

  • berkol

   Kedves Mária!
   Egyénileg eltérő lehet, hogy ki mennyit bír mozogni anélkül, hogy túlságosan kifárasztaná a szervezetét. A 25 km séta egyenes terepen többszöri pihenők közbeiktatásával akár jó is lehet a nyiroködémára. Ismerek olyan ödémás beteget, aki jól bírja a túrázást. Az is lehet, hogy a férjének ez már sok. Nem tudom a túrák után mennyire dagad meg a lába. Mindenképpen ajánlom, hogy hetente többször iktassanak be könnyű mozgásgyakorlatokból álló keringésjavító tornát vagy szobabiciklizést, ami igazán segíti a nyirokfolyadék áramlását. Ha a megfelelő mozgás és fáslizás ellenére nem javul a nyiroködémás állapota, szükségessé válhat kézi nyirokdrenázs kezelés. Debrecen környékéről sajnos nem ismerek nyirokterapeutát, akit tudnék Önöknek ajánlani. A budapesti Szent István kórház Lymphoedema Rehabilitációs osztályát ajánlom figyelmükbe, ahol komplex ödémamentesítő kezelésben részesülhetnek, csak valószínűleg sokat kell várni a bekerülésre. Ha hozzám szeretnének jönni, telefonon egyeztethetünk időpontot. 2-3 héten belül biztosan tudom fogadni Önöket.
   Üdvözlettel: Füredi Rita

 5. Szilágyi Imréné

  Tisztelt Rita. azt szeretném megkérdezni 2014-ben combtö blokkdiszeciót végeztek sugár kezelést kaptam.Még acombomel van zsibbadva és nagyon dagad az egész lábam. Fásli nélkül nem is tudok lenni.Kérném tanácsát hogy hogyan legyen tovább,vagy van-e kilátás javulásra? Köszönettel ILI.

  • berkol

   Kedves Ili! Mindenképpen kézi nyirokdrenázsra és keringésjavító tornára is szükség lenne a fáslizás mellett, hogy javuljon a lába. A lágyékhajlati nyirokcsomók eltávolítását követően meg kell segíteni a nyirokelvezetést. Erre vannak különböző technikák, amit csak szakértő terapeuta tud végezni. Esetleg Ön számára is betaníthatók az egyszerűbb fogások, amiket otthon is végezhet az állapotromlás megakadályozása céljából. Eredményesen javulni azonban csak komplex ödémamentesítő kezeléssel fog. Javaslom, hogy vállaljon be 1-2 hét kórházi rehabilitációt Limfödéma osztályon vagy ajánlással keressen egy nyirokterapeutát az Ön környékén, és minél előbb kezdjék el a kúrát. Ha lenne még kérdése, a továbbiak is szívesen segítek akár itt, akár telefonon.
   Üdvözlettel: Rita

 6. Dóra

  Tisztelt Rita!

  23 éves vagyok. Tavaly májusban vette észre a háziorvosom a lábaimon, hogy valami nem stimmel (egy bőrprobléma miatt közelről nézegette őket). Elküldött Pestre, ahol novemberben meg is tudott nézni egy orvos, aki azt mondta, nyiroködémám van, ill. a térdeimen zsírödémám is. Márciusban feküdtem be először. Azt mondták bent, hogy nagyon kevés és nagyon laza a nyiroködémám, az lenne az elsődleges, hogy lefogyjak (március elején 126 voltam, most 115.)
  Eztán visszamentem a háziorvosomhoz, akivel átbeszéltük az egészet, és Ő valószínűnek tartja, hogy ha lefogyok, akkor a nyirokrendszerem lehet, hogy felszabadul, összeszedi magát, és beindul megint az egész folyamat, ezáltal elmúlik a nyiroködémám.
  Az lenne a kérdésem, hogy ez lehetséges? Én végülis logikusnak tartom…
  Illetve kíváncsi lennék még arra is, hogy ha nagyon sok vizet iszom minden nap, az segíthet valamit a tisztulásban? És ha igen, Ön mekkora mennyiséget ajánl?

  Nem szeretném így leélni az életem. Az már biztos, hogy mindenképp lefogyok, mert eldöntöttem, de ez az ödéma…

  Előre is köszönöm szépen válaszát!
  Üdvözlettel: Dóra

  • berkol

   Kedves Dóra! A fogyása az első lépés a csinosabb lábak eléréséhez. Ajánlanám még Önnek a kompressziós kezeléseket. A gépi nyirokmaszázzsal – amennyiben a pneumatikus csizma méretileg megfelelő- azonnali térfogat- és súlycsökkentés érhet el ahogy megszabadul felesleges salakanyagoktól és víztől. A súly csökkentés biztosan javítani fog ödémás állapotán és a térd izületeinek is jót tesz. A nyiroködéma teljes elmúlásával azért nem biztatnám. Felhívnám figyelmét, sajnos a térdek kopása is együtt járhat a zsírödémás állapottal.
   Fontos a bőséges folyadék bevitel, amely főleg ásványvíz ( alacsony nátrium tartalmú) vagy szűrt csapvíz legyen. Kerülje a koffeintartalmú és szénsavas italokat, a cukros üdítőket. Egy felnőtt ember szervezete kb. 60%-ban tartalmaz vizet. A napi átlagos vízveszteségünk kb. 2,3-2,5 l. Önnek is legalább 2,5-3 liter vizet kellene meginnia.
   Ha továbbiakban kérdése van, hívjon bizalommal.
   Üdvözlettel: Rita

 7. Katalin

  Kedves Rita!

  Még húsvét előtt kétoldali boka,lábfej,alsó lábszár ödémám alakult ki.Sőt úgy vettem észre,hogy ez inkább majdnem az egész testemet érinti,estére a melltartóm is szorít,a combom is vastagabb,egy mérettel nagyobb fehérneműm is szorít.Reggel jobb a helyzet,de a lábfejem és a bokám mindig ödémás marad. Éjjelente a kézfejem is bedagad,nagyon zsibbad,fáj a csuklóm,térdeim,a bokám.A zsibbadást,”csak” a felső végtagon tapasztaltam,eleinte csak éjjel,(fizikoterápián kaptam 10 kezelést)de mostanában már nappalra is állandósult.Nyaki problémámat(porckopás stb.)2004-ben diagnosztizálták,a jobb oldalon,arra kaptam már többször kezelést.De ez most más,mert mind a két oldalt érinti,és nem használt a kezelés ami eddig jó volt.A lábszáramon a boka fölött bevérzések keletkeztek,a bőrgyógyászaton diagnosztizálták a lymphoedemát,(3 napja végre)és a piros foltok a zokni szorításától vannak.A lábamból szivárog a nyirok sajnos.A mellem alatt,érzek fájdalmat mindkét oldalon ,és a szegycsontom fölött,ami a hátamba sugárzik.Estére már alig tudok ülni,mert mindenem fáj,szorít.Most az ortopédiai szakrendelésre várok,oda kaptam beutalót,hátha valami nyomja az idegeket és attól vannak a tünetek.Ettől lehet az ödémám? A kézfej ödémám(és a felkarom is narancsbőrös,vastag)már régen kezdődött,kb.14-15 éve,de csak éjjel dagad meg,és nagyon fáj.Ez gondolom mástól lehet.48 éves vagyok,és most kezdődött a menopauzám,és sajnos az utóbbi egy évben 16kg-ot híztam(hypothyreosis-om van,de az eredményeim a Letrox-szal jók),inkább a diéta hiánya,és a menopauza miatt híztam.A súlynövekedés miatt is kialakulhatott az ödémám?Vagy csak rosszabbodik?Voltam már kardiológusnál,nőgyógyásznál. Krémet kaptam a bőrömre,de más semmit.Kivizsgálás alatt vagyok,mindenki ezt írja le,de én félek a szövődményektől.
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:Katalin

  • berkol

   Kedves Katalin!
   Eléggé összetett problémáról van szó. Szétválasztanám a felkar és kéz dagadását és az alsó végtagi ödémáját. Érdemes megnézetni az ortopéd orvosnál, hogy nincs-e kéztő alagút szindrómája. Az éjszakai fájdalom és duzzadtságérzés, ami nappalra jobb lesz, jellegzetes tünetei az említett szindrómának. Valószínűleg a menopauza és a pajzsmirigy alulműködése válthatta ki Önnél a fokozott ödémásodást, vizesedést. Érdemes kideríteni, hogy 14 éve mitől alakult ki a kézdagadás.Számtalan oka lehet. Szteroidos kezelést nem kapott akkoriban? A szegycsont fölötti fájdalmára sajnos nincs ötletem.
   A lábödémája elég súlyosnak tűnik, amit szigorúan kezelni kell több rétegű fáslizással és tornával. A nyirokcsorgás veszélyes lehet, mert fertőződhet, és orbánc alakulhat ki a lábán, ami tovább ronthat az állapotán. Minél előbb forduljon nyirokterapeutához, aki megtanítja Önnek a fáslizást és a keringésjavító gyakorlatokat. Ha már nincs nyirokcsorgása, a kézi nyirokdrenázst is sürgősen el kell kezdeni javulása érdekében.
   Üdvözlettel: Rita

 8. Kleizer Tibor

  Tisztelt Füredi Rita. A vádlim 2cm-rel meg vastagodot a másikhoz képest a zoknim bevág egy kicsit fáj is a vádlim. EZ NYIROK keringés zavar. Maszirozással meg szüntethetö?

  • berkol

   Kedves Tibor! Sok egyéb oka lehet a lábödémájának. A nyiroködémára nem jellemző, hogy fájna a láb, kivéve ha már annyira meg van dagadva, hogy borzasztóan feszít. A 2 cm-es különbség még nem tekinthető súlyos állapotnak. Ha tisztázza az okát lábdagadásának (pl. gyulladás, baleset, visszérbetegség, stb.), akkor a kezelése is jobban tervezhetővé válik. Lehet, hogy állapota javításához elég a keringésjavító torna, és/vagy a gépi nyirokmasszázs és/vagy a fáslizás. Amennyiben kiderül, hogy valóban nyirokpangás áll fenn Önnél, forduljon nyirokterapeutához. Eredményes kezelések hatására akár tünetmentessé is válhat, de attól még állandó odafigyelést igényel az ödémás alsó végtagja, illetve rendszeres kezelést is, ha szükséges, (pl. torna végzése és gyógyharisnya viselése). Üdvözlettel: Rita

 9. Nagymama

  Kedves Füredi Rita!

  Fél évvel ezelőtt térdprotézis műtétem volt. Kb. 1 hónapja a műtött lábamon dagad a bokám, lábfejem, de ebben a nagy melegben már a másik lábam is egy picit .A térdműtött lábamon sajnos az újbenyomat megmarad. Detralexet szedek, vizhajtót lehet szedni? Érsebész látta, megvizsgálta, mivel 3 éve visszér műtét volt ue. a lábamon, vagy is mindkettőn, de a másik az már régebben. A magas vérnyomásra szedett gyógyszereimben is van vizhajtó. Köszönettel várom válaszát. Üdv. Nagymama

  • berkol

   Kedves Nagymama! Ha a vízhajtót a magas vérnyomása miatt kell szedni,akkor mindenképpen be kell vennie az előírt adagban. A térdprotézises lábán bizonyára nem jó a vénás és a nyirokkeringés. Jó lenne, ha Limfödémára specializálódott szakorvosnak megmutatná, hogy minél előbb elkezdhető legyen az ödémás lábak fáslizása. A protézis műtét után nem mozog kevesebbet? mert a mozgásszegény életmód miatt is kialakulhat a nyirokpangás. Üdvözlettel:Rita

 10. Maróti Ilona

  Tisztelt Füredi Rita!

  A hasüregem van megduzzadva, mint egy 7 hónapos kismamának. A folyadék nyagyon feszít és éget. A jobb combomon érzek kivülről zsibbadást, égető érzést. Iszonyatos büdös folyadék távozik a hónaljamban, csak kevés.
  7 amalgán tömésemet cseréltek ki azután erősödőtt fel.
  Merre induljak?

  Micus

  • berkol

   Kedves Micus! Mikor volt utoljára nőgyógyászati rákszűrésen? Ha több mint egy éve, feltétlenül menjen el. A hasüregi folyadék (ascites) több betegség miatt is lehet. Érdemes egy teljes labort és vérképet csináltatni a háziorvosával, főleg a májenzimek és a fehérje mennyisége miatt. A combzsibbadás lehet akár gerincből kiinduló kóros folyamat eredménye. A vizsgálatok után visszajelzést várok Öntől, hogy mire jutottak az orvosok a diagnosztizálásban. Üdv. Rita

 11. Andrea

  Kedves Rita!

  Ezt mar tobb helyen is lattam: “A nyiroködémából sajnos nem lehet meggyógyulni, de eredményesen kezelhető, akár tünetmentessé is válhat a páciens.”, illetve “megfelelo kezelessel, stb, stb, … fenntartható az ödéma mentes állapot.”

  A Facebook oldalon pedig nagy orommel es bizakodassal ezt olvasom: “A nyiroködéma kezelhető”

  Probalom megfejteni, mindez mit is jelent.

  Ha tunetmentes a paciens, tehat mar odemamentes a szobanforgo testresz, es normalisan mukodik, akkor az nem azt jelenti, hogy meggyogyult? Ha kezelheto, akkor az nem azt jelenti, hogy meg lehet belole gyogyulni?

  Lattam rengeteg elotte-utana kepet, amikor kezeles eredmenyekepp teljesen normalis meretu lett a vegtag. Nos, az illeto meggyogyult, vagy sem?

  Ha igen, akkor miert az az elterjedt allaspont, hogy a nyirokodema nem gyogyithato – viszont ha nem, akkor mi kellene meg a gyogyulashoz?

  Kisse zavaros nekem, megkoszonom, ha segit kitisztazni.
  Udvozlettel, Andrea

  • berkol

   Kedves Andrea! A tünetmentesség nem jelenti, hogy meggyógyult a betegségből. Amikor valakinek az ödémamentesítő kezelések hatására a nyiroködémás állapota nagyon jó, azaz tünetmentes, akkor is be kell tartania az életmódjára vonatkozó tanácsokat, pl. rendszeresen tornázni kell, figyelni a súlyára. Ha ugyanis bármi olyan változás éri a szervezetet, ami elősegíti a nyiroködémás állapot romlását, újra megjelenhetnek a tünetek és még rosszabbodhat is az előzőekhez képest. Sajnos van erre tapasztalatom beteggel kapcsolatban. Akinek már kialakult a nyiroködéma bármely végtagján, testrészén valamilyen nyirokér, nyirokcsomó károsodás miatt, annak élete végéig figyelnie kell magára , és gondozásra járni pl. gyógyharisnya felírása céljából. Remélem, segítettem tisztázni a félreérthető megfogalmazásokat. Írjon, ha még kérdése van a dologgal kapcsolatban. Üdv. Rita

 12. Tamás

  Kedves Rita!
  Feleségem 6 éve daganatos mellműtéten(nyirokrendszer eltávolítás) esett át, 5 év tünetmentesség után 2014.ősszel máj áttétet állapítottak meg nála aminek az operáció utáni kezelése folyamatban van.A műtött karon és lábon súlyosbodó nyiroködéma jelentkezik, annak ellenére, hogy már többször kapott kezelést. A kézre orvosi javaslatra kompressziós harisnyát és kesztyűt kapott, ami inkább rontott a helyzeten , (vagy nem jó a méret?), ugyanis a kesztyű viselése ellenére a folyadék leáramlott a kézfejbe ,így vissza álltunk a fáslira , ami jobbnak tűnik. Szándékunkban van felkeresni Önt, mivel városunkban (Szfehérvár) úgy látjuk nincs sajnos megfelelőn képzett szakember.
  Kérdésem addig is mit javasol?
  Üdvözlettel : Tamás

  • berkol

   Kedves Tamás!
   Mivel a műtétek után a feleségének a karja és a lába is dagad, minél előbb el kellene kezdeni a drenázs kezelést az elvezető nyirokutak megnyitásával. Találkozásunkig fáslizzanak továbbra is, az ujjakat jó lenne gézpólyával (mollelast) betekerni. Figyeljenek a kompresszió erősségére, a kézfej területén legyen a legerősebb és onnan felfelé fokozatosan csökkenjen. A csuklóhajlatban és könyökhajlatban vigyázzanak, hogy ne szorítsák el, mert kidörzsölődhet. A nyirokkeringés javítására ajánlom a keringésjavító tornát, ami a weboldalon megtalálható a kezelések között. Lehetőleg fásliban végezze a gyakorlatokat. Az ödémás lábat is jó lenne bandázsolni.
   Szeptember 14-ig szívesen állok rendelkezésükre, utána pár hétig nem leszek elérhető.
   Üdv. Rita

 13. Hüveli Zoltán

  Tisztelt Hölgyem!
  Az édesámnak Limfödémás mindkét lábszára.
  Nagykanizsai lakoslévén, és rokkantsága miatt nehézkes lenne a feljutásunk Önhöz. Ezért kérem, hogy pár mondatban segíteni szíveskedjen! Több orvosnál is jártunk már, és keringési elégtelenség okozta limfödémát állapítottak meg. Szeptemberben egy pár hates korházi kézi nyirok masszázst javasoltak neki! Ugyanakkor egy elismert orvos szerint, orbánc okozta és előbb ezt kéne megszüntetni, amire két fajta antibiotikumot AUGMENTIN DUO 875/125MG-KLION250MG együttes szedését javasolta. Az Édesanyámnak Myasthenia gravis betegsége is van több éve, aminek nem igazán tenne jót az Augmentin a kapott ellenjavallatok szerint.
  Szeretném a tapasztalatára és tudására alapozva,a véleményét kikérni!
  Ha a kézi masszázs sem hoz eredményt,minden képen felkeresném Önt és megoldanám bármilyen módon a személyes kapcsolatot Önnel!
  Mielőbbi válaszát várva, maradok Tisztelettel: Hüveli Zoltán Tel:06209454087

 14. Rita

  Kedves Rita!

  Jelenleg melyvenas trombozisbol labadozom es ket napja azt vettem eszre, hogy a bokamnal egy kis teruleten bevizesedett.
  Haziorvosom azt mondta, ez elotordulhat, hiszen oda vannak a venaim.
  O tovabbra is azt tanacsolta, pihentessem a labam, rovid setakat beiktathatok hazon belul es tornztassam agyban a labam.
  Reggeltol estig kettes erossegu kompresszios harisnyat viselek, mely combtoig er ugy tornaztattam. Ket napon keresztul ugy ereztem a kompresszios harisnyaban, lefagynak a labujjaim, nagyon szorit. Tegnap agyban nem vegeztem tornat, csak pihentettem, minimalis setakat tettem es nem ereztem a fent leirt tuneteket.
  Nem tudom, hogy friss (2015. 10. 06.) trombozissal es ezzel az enyhebb vizesedessel mit csinalhatok, mi a jo a labamnak, a keringesemnek?
  Valaszat elore is koszonom!

  Tisztelettel:Rita

  • berkol

   Kedves Rita!
   Trombózis után még sokáig dagadhatnak a lábai. Csináltak Doppler UH-ot az alsó végtagi visszereiről? Tudni kéne milyen állapotban van a vérrög, ami a trombózist okozta. Ha a kompressziós harisnya szoros Önnek, akkor inkább fáslizza a lábait. A keringésjavító tornát mindenképpen ajánlanám, de a gyakorlatok és a séta mennyisége attól függnek, hogy milyen állapotban van a vénás keringése, UH vizsgálat alapján. Ha nem javulnak a tünetei, forduljon angiológus belgyógyászhoz és végezzék el a szükséges vizsgálatokat. Meg kell találni az okot, hogy mi okozta trombózisát. A tönkrement vénabillentyűk újabb trombózist okozhatnak, évek múlva pedig posttrombotikus állapothoz vezethet, amiből súlyos esetben lábszárfekély is lehet.
   Üdvözlettel: F. Rita

 15. Bernadett

  Tisztelt Füredi Rita!

  Nálam kb. 20 éve diagnosztizálták a nyirokkeringés zavarát, mindkét alsó végtagomon. Ez alatt az idő alatt egyszer kaptam gépi és kézi kezelést. Sajnos, -(főleg anyagi) problémák miatt- elhanyagoltam a folyamatosan kezelést, fáslizást is csak néha alkalmaztam. Most ott tartok, hogy a munkahelyemen már csak erős fájdalmak árán tudom ellátni a feladatomat. 3 műszakban dolgozom, folyamatos álló munkában. Jelenleg táppénzen vagyok. Az István kórházban voltam előzetes állapotfelmérő vizsgálaton. Időpontot kaptam kezelésre februárra. Ennek nagyon örülök, mert bízom benne, hogy javítani tudnak az állapotomon. Viszont kaptam egy szakorvosi véleményt -saját kérésre-, miszerint a folyamatos ülő ill. álló munka nem javasolt. Háziorvosom szerint meg kellene próbálni a leszázalékoltatás valamilyen formáját, saját jogon. Ön szerint érdemes elkezdenem a folyamatot, vagy ez még nem olyan “súlyos” betegség, amivel ez megvalósítható lenne. Sajnos a környezetemben csak olyan munkahelyek vannak, ahol álló munkavégzés folyik. Viszont a jelenlegi munkahelyemen van egy olyan terület, ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznak. Továbbra is szeretnék dolgozni, “teljes értékű” tagja lenni a társadalomnak, de elég nehéz jelen körülmények között. Kérem, amennyiben van tudomása a lehetőségekről, szíveskedjen mielőbb választ küldeni. Köszönettel és tisztelettel: H. Bernadett

 16. Dylan

  How many days will it take for the cheque to clear? bel essence products
  That person will be someone who has broad experience in the criminal justice system “who will be charged with ensuring that disciplinary decisions are made on a consistent basis, and through a fair process that respects the interests ofthe NFL and the rights of the individual employee,” according to a memo Goodell sent the owners Monday.

 17. Shaun

  I can’t get through at the moment can you take valium into singapore CND Cymru vice chair Dr John Cox said: “The recent scale of Nato expansion has not made the world a more secure place but instead has contributed to international tension as Russia sees itself increasingly surrounded by US and Nato bases including in the Balkans, the Middle East and central Asia.”

 18. Abigail

  Best Site Good Work mixing caffeine and valium Groups that signed the letter were the Center for Digital Democracy, the Campaign for a Commercial-Free Childhood, American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, Center for Science in the Public Interest, Children Now, Consumer Federation of America, Consumer Watchdog, Consumers Union, Corporate Accountability International and Public Citizen.

 19. Linwood

  Where do you study? buy sinemet online Gardner says that as the economy has improved, there has been an increased amount of turnover, with people leaving their current jobs in search of something better or higher-paying — a scenario that’s bad for companies but good for new college graduates as employers ratchet up their recruiting efforts.

 20. Danielle

  Did you go to university? cheap zopiclone Secretary-General Ban Ki-moon told the commemoration that this year has seen the kidnapping of more than 200 girls in Nigeria; Indian schoolgirls who were raped, killed and hung from a tree; graphic testimony from Iraqi women of rape and sexual slavery during war, and the continued bullying of women on the Internet.

 21. Carroll

  I’d like to cancel a cheque lexaryn kaufen In separate actions against a Massachusetts-based exchange-traded funds investment manager, the SEC warned advisers to be careful if they advertise their performance, and to pay particular attention to the distinctions between true actual performance, model performance and back-tested performance.

 22. Forest

  I can’t get a dialling tone d pol review “I sit back and think about that,” Anthony said Sunday “I’m not a guy that likes to go back in the past, but seeing where we were at a couple years ago and thought we were going to kind of build on that and come back next year and be better as a team, be better record-wise, move towards that direction we all thought we were going

 23. Dewayne

  A Second Class stamp kamagra oral jelly europe For now, Al Jazeera will rely on revenue from subscriptiondeals from pay TV providers. It has agreements in place withComcast Corp, Verizon Communications Inc’s FiOS, AT&T Inc’s U-Verse, DirecTV and Dish NetworkCorp. Time Warner Cable Inc, which droppedCurrent TV after it was sold in January, has not said whether itwould carry Al Jazeera.

 24. Valentine

  I work for myself levitra glwxosmithkline plc I mostly tried to keep away from the expats while there. My friends were almost exclusively Thai. Including stock brokers, factory owners, government workers, people that had shops selling clothing at the wholesale markets, and even the girl that lived next door that worked in some kind of adult industry. Did have one expat friend that split his time between Thailand and the French Riviera. He was a chef, he would be in France during the summer, and Thailand in the winter.

 25. Mitchell

  I’d like a phonecard, please 600 mg wellbutrin day Before she walked down the aisle, Drew Barrymore was a beaming bride-to-be. The ‘Wedding Singer’ star accepted a proposal from her handsome art consultant boyfriend Will Kopelman. Her rep even shared a photo of the happy couple sitting in a sunny garden with Barrymore’s giant diamond engagement ring front and center. Kopelman, 34, popped the question during a romantic trip to Sun Valley, Idaho, around the holidays, Us Weekly was the first to report. Her marriage to Kopelman marks Barrymore’s third trip down the aisle.

 26. Kaitlyn

  I’m in a band purchase viagra 50mg otc Instead, Obama finds his fifth year in office beset by distractions _ perhaps none with broader domestic and foreign policy implications than the revelation of secret government surveillance programs. The matter dominated Obama’s hourlong news conference Friday, with the issues the White House had hoped to be promoting this summer either playing a diminished role or none at all.

 27. Lincoln

  I’m a member of a gym zoloft for anxiety depression ocd The summary also includes $1,291 that DFAS charged him for “delayed notice” of his divorce, which was declared final the day he was traveling from Chicago back to Germany. Once there, he says, he reported the divorce, but to his old unit, not the wounded warrior transition unit in Schweinfurt he was joining, and DFAS was never notified. Thus the agency claimed as a debt the benefits he’d been paid as a married soldier with children, from the date of his divorce until his arrival several months later at Fort Bliss.

 28. Ismael

  Wonderfull great site viagra noi Berkeley Group’s Tony Pidgley told shareholders at the annual meeting: “Planning remains complex, and obtaining planning consents involves consulting widely with multiple stakeholders. This remains a hurdle to the industry being able to increase substantially the supply of new homes.”

 29. Erich

  I work for a publishers tetracycline hydrochloride ophthalmic ointment usp 1 Possibly, a deal can be cut with these hackers. Who better to design a lock; than a burglar? Seriously; anybody remember “Operation Paperclip?” (Look it up on the ‘Net!) Some of the worst of the German Nazis saved the American bacon. (While Dr. Oppenheimer – “Father of the [American] Atomic Bomb” – was sacked as a God-hated “Communist!”) Funny, how life works.

 30. Isreal

  I’d like to open a business account estrace manufacturer coupon “The Conjuring,” produced for just under $20 million, starsVera Farmiga and Patrick Wilson as a couple who investigateparanormal activity inside a Rhode Island farmhouse. The moviefollowed the successful path of other inexpensive horror filmssuch as “Mama” and “The Purge” that grabbed big sales in theiropening weekends this year.

 31. Chauncey

  What do you like doing in your spare time? firmacare reviews Analysts blamed a combination of unexpectedly lousy climate in the Northeast, a manufacturing decline and the reality that buyers are not spending regardless of getting much more flush with money since of cheap gas costs for the anemic employment report.

 32. Jordon

  Can I call you back? modafinil kaufen erfahrungen “Not only do we see short stories in the headlines – holding their own against novels in areas as diverse as the Nobel Prize for Literature, the Independent Foreign Fiction Prize, the Edinburgh and the Guardian First Book awards, but joyfully story collections are crossing my desk more and more frequently and finding new, young and enthusiastic writers and readers.”

 33. Janetrak

  This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

  XEvil 4.0 is a revolutionary application that can break any anti-bot captcha.
  Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
  Yandex, VKontakte, Captcha Com – and over 8400 other types!

  You read this – it means it works! 😉
  Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

  Check YouTube video “XEvil ReCaptcha2”

 34. интернет-магазин «виагра-опт»

  Кричать об этом вслух нелегко. Уникальный препарат «Виагра» у всех навевает различные ассоциации. От длинноногих девушек из популярной одноименной группы до положительного благополучия в своей, интимной жизни.

  Купить виагру ради интереса, предсказуемого, утроенного эффекта? Хммм… Мы с супругом затеяли сей эксперимент. Купили виагру тут http://ofarma.ru , порадовало, работают ребята круглосуточно. Не нужно идти в аптеку, так как лекарство по свойствам специфическое. Для моего супруга – купить виагру в аптечном пункте – значит опозориться, унизиться, сказать всем: “я – не могу”. Виагру поштучно удобно покупать именно на этом сайте. Нас обрадовала стоимость, анонимность и доступность приобретения.

  [url=http://ofarma.ru/]виагра+купить+поштучно[/url]

  Замечательное средство придает больше уверенности, влюбляет, наполняет силами. Изготовлено на «победу», продляет кайф, вносит ощущения легкости, новизны в отношениях. Нам достаточно было один раз заказать дженерики, как в нашей жизни произошли перемены. Виагра оптом и в розницу доступна круглосуточно. Поверить в себя, свою могущественность, быть героем в нужную минуту – сегодня круто.

  Магазин порадовал и удивил многими средствами. Он посвящен близким отношениям, есть скидки, приятные бонусы. Я полюбила всей душой это замечательное место. С большим удовольствием рекомендую всем своим подругам. Тут тебя рады видеть и помогут в столь не типичном деле. Легко, просто, доступно можете купить виагру и другие препараты схожей направленности. Превосходное качество, потрясающий сервис, удобный интерфейс.

 35. KevinBut

  In case the idea of solely relying on your craft company is daunting, begin by supplementing your present job. There is really a sense of community in regards to arts and crafts. A craft is an excellent method to produce a difference in the Earth, by creating products people are going to have an emotional connection to.
  The shop already offers products such as fabrics, fruits, vegetables and sorts of bread to utilize in your productions, but the array of products is expanding. Searching through 4KTV brands of the bigger sort took a mammoth quantity of time as it wasn’t completely clear in how it listed all the TV’s that came under the search criteria. This is a significant approach to inspire others to buy your products with free great self promotion. Designers become paid at the conclusion of monthly. In fact, lots of 3D modelers are ready to expand their freelancing work.
  The site also takes 30% commission on every sale. Studios can likewise be created on your premises, in an attic or garage. Some businesses utilize standard, off-the-shelf small business paper as the build material to make a durable prototype. There are lots of people on earth who earn a living from working at a job they hate. There is a range of internet collaboration tools that provide a faster and much better approach to unify people working on the very same project from various locations and to deal with the data they need to exchange. Some are even seeking to earn a transition into freelancing work. A lot of additive processes are at present offered. It can help you to be more creative due to its large library of models. Layer by Layer is apparently much more in phase with the present state of home 3D printing. Like GrabCAD, 3dcgstore is a big 3D models repository that isn’t specialized in 3D printing. Cubify is the site which goes with the Cube 3D printer created by 3D Systems. 3D is surely the upcoming incredible step in the growth of High-Definition Home Entertainment.
  A whole lot of formats are available, and you may also discover some tutorials linked to 3D modelization on their site. You don’t even have to open an account as a way to download a 3D model from their website. It’s possible for you to sell 3D models, editor extensions, audio and several other sorts of content.
  This tutorial can help you to understand a little about mapping procedures of both of these useful and highly effective 3d software. You can purchase your model, and if you prefer to customize a small bit the design, you can work on the file if you’ve got a 3D modeling computer software.
  Model Building is quite a resourceful technique that’s widely utilized in the business of civil engineering. It’s possible to buy 3D Models in addition to sell 3d Models at 3DExport.
  3dcgstore is different than the databases we’ve looked at thus far. This is the largest free models repository. These websites provide an abundance of high-quality low and mid-poly 3D models offered for purchase. The model quantities of both machines differ in 1 figure, it can be easily to guess the principal performance of the 2 products might be quite same. In order to relish your 3DTV, you’re going to want some sort of source material, and a device to play it. The other models can be created printable due to a relation to the 3DPrintCloud.
  The tablet computer is intended to respond just to the pen device, and your hand won’t have an effect on performance. Reading forums on a lot of different Android phones, battery life is an enormous problem that won’t appear to go away. With this specific technology, you may use the device as a hands-free mobile phone that is a simple safety feature also. Designers can sell their designs at no cost on the site but have to experience a selective approach. What’s more, you may not have 3D designer abilities. Individuals who are thinking about getting 3D models, textures or HDRI ought to know that CGStudio is the ideal marketplace at the place where they could locate these.
  It can be beneficial if you’re not a skilled and that you would like to try out 3D design. 3dcgstore has a number of the coolest prints you’ll find. All prints are created at Shapeways. With this much information that can be found on the web and competitor sites, there’s every chance to formulate a fair small business program. 3dcgstore is playing an important role in reducing this cost along with empowering developers to make 3D applications much faster and better, states Yousif Mahmoud, CEO, and founder of 3dcgstore.rt
  My company is called the famed Pixel, a favorite site developer in Kolkata.
  It’s a fair bit of premium content, but the majority of the website is comprised of totally free models. You will also meet excellent customers who will love your merchandise and may want to shout it from the rooftops. You are going to be happy once you make a purchase at 3dcgstore.
  We will look at some of the most well-known marketplaces. Overall, you require online marketplaces having the most traffic and the very best royalties. Most marketplaces continue being conservative on this subject.

 36. Blago93Lef

  Оказываем услуги от ямочного ремонта небольших дворовых территорий до строительства городского паркинга и дорог муниципального и федерального значения.

  Строительство дорог в Краснодаре и ЮФО

  Зонирование, повышение комфорта, экологии. Проведение комплексного озеленения, установка вспомогательных архитектурных сооружений и других элементов по индивидуальному проекту.

  Восстановление первоначальных характеристик эксплуатации дорожного полотна, оперативное устранение небольших дефектов и повреждений покрытия, улучшение ровности и сцепных качеств дороги. Разметка дорог.

  Асфальтирование парковок/двора
  Асфальтирование ангаров/складов
  Высокая конкурентоспособность, выполнение работ “день в день”, а так же репутация надежного и качественного подрядчика.
  Ответственные специалисты, парк спецтехники, ВЫЕЗД СПЕЦИАЛИСТА В ДЕНЬ ОБРАЩЕНИЯ Бесплатно!
  Асфальтирование, Благоустройство, Ямочный ремонт, Разбивка любой сложности осей зданий, сооружений, линейных объектов

  ____________________________________
  краснодар услуги по благоустройству
  правила благоустройства мог краснодар
  музыкальный район краснодар благоустройство

  ———————-
  http://благоустройство-краснодар.рф/

 37. lommekniv schweizer

  Simpⅼy wish tο say your artcle is as astonishing.
  The clkarity in your post is sіkmply great and i coould assume you’re an expert on this subject.
  Ϝine with your permission let me too grab your feed to keеp up to date with forthcomіng post.

  Thankѕ a million and pleasе carry on the rewarding work.

 38. JokerfarmaTOP

  Магазин анаболических стероидов с доставкой по всей России. Курсы на набор массы, на сушку! Скидки и акции!

  [url=http://www.jokerfarma.top/propionat-testosterona-period-poluraspada.html]Продажа фармакологии и стероидов. Готовые курсы на массу и сушку[/url]

 39. DobryObege

  [url=https://www.atlantamotors.ru/remont/polnaya-zamena-masla-akpp-volvo-ustanovkoj-wynns-3.html] замена масла в акпп Volvo s60 ,полностью в сервисе Вольво [/url]

 40. Egordug

  Накануне смотрел содержимое сети, неожиданно к своему восторгу заметил отличный веб-сайт. Вот ссылка: [url=http://apteka-doc.ru/]Купить лирика без рецепта[/url] . Для меня этот веб-сайт оказал радостное впечатление. Пока!

 41. JokerfarmaTOP

  Магазин анаболических стероидов с доставкой по всей России. Курсы на набор массы, на сушку! Скидки и акции!

  [url=http://www.jokerfarma.top/proviron-klenbuterol.html]Продажа фармакологии и стероидов. Готовые курсы на массу и сушку[/url]

 42. deateendeks

  When not a legal professional, an apparently easy nba jerseys wholesale offer will have multiple concerns down the road. It is really simple to confess that these jerseys are ‘out-of-the-box’ with regards to jersey design. So I decided to perform a tax lien offer analysis of several of the liens with this sale to find out if purchasing New Jersey is having way too aggressive for traders [url=http://www.whatistimebook.com/]wholesale nba jerseys[/url] to produce a gain. So what that we traveled 1500 miles to play each other. In these circumstances group concrete limitations are used to endorse security and also to make sure that people never inadvertently move into dangerous places. Bouquets for sympathy are definitely not meant to take away the agony that will come wholesale nba jerseys for the duration of a grieving time.
  xlddl20180412er

 43. Margarito

  You actually make it seem so easy with your presentation but I
  find this topic to be actually something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 44. deateendeks

  Manteee goes to her appropriate and cheap nike nfl jerseys wholesale boots the ball. Even so, this continue to stands at 52% from 507 matches. The reasoning will be to give the grieving person something that is often liked of their time of grief. It really is one put I [url=http://www.minnesotavip.com/]nike nba jerseys supply[/url] would not would like to commit the night time by itself and i am no rooster. While most would come across it challenging to accept the existence of genetically altered cheap basketball jerseys china infants is not any extended a aspiration of sci-fi novels and tv displays, the truth is simple. New york, November 8, 2010 – The 2010-11 hockey time marks the brand new York Rangers eighty fifth [url=http://www.whatistimebook.com/]china jerseys nfl[/url] Anniversary with the franchise.
  xlddl20180412er

 45. Billyjeofs

  проститутки видео
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]курительная смесь скорость[/url]
  купить огнестрельный револьвер
  проститутки саратова
  детское порно видео бесплатно
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]детское порно эротика[/url]
  русское детское порно
  телефоны проституток
  детские порно комиксы
  проститутки тюмени
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]заказать проститутку[/url]

 46. Billyjeofs

  порно видео зоофилы
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]проститутки новгорода[/url]
  купить наркотики онлайн
  проститутки тюмени
  снят проститутки
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]зоо порно фильмы[/url]
  купить огнестрельное оружие нарезное
  секс зоофилов
  скачать детское порно
  купить огнестрельный револьвер
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]детское порно девочек[/url]

 47. deateendeks

  The panorama of St Aubin’s bay jerseys from china is actually a grand sweep that overlooks the tidal islet on which Elizabeth Castle perches. We comply with via with them. I do favor a good bail process. Floods usually make basements their dwelling due to its small situation [url=http://www.newberryfasthealth.com/]nike nfl jerseys supply[/url] while in the home. A charge implies which the firm won’t get paid any legal professional?s fees unless of course you recover cash in your situation. The Jersey Boys initial overall look was viewed nfl jerseys china in 2005 but still they’re rocking.
  xlddl20180412er

 48. VictorNah

  If you hunger to view some of the best and really exclusive hd porn videos with only click, then you should visit [url=http://javlibrary.pro/]www.javlibrary.pro[/url] paris porn tube web site. Here at [url=http://javlibrary.pro/]www.javlibrary.pro[/url] best free porn tube you will see nasty free porn videos online and many of sexy porn stars, all available and always on duty for the best fuck action.

 49. Billyjeofs

  купить огнестрельное оружие без лицензии
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]купить наркотики в спб[/url]
  купить огнестрельное оружие цены
  порно детская порнография
  скачать зоо порно
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]зоофилы бесплатно[/url]
  купить спайс
  проститутки новосибирска
  проститутки спб
  русское детское порно
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]проститутки екатеринбург[/url]

 50. deateendeks

  This card incorporates every one of the information and facts pertaining cheap nfl jerseys for your home, such as the range and dimensions on the rooms, the lot measurement, and various crucial knowledge. They are able to levitate, stroll, run, fly, or vanish and vacation to a different part of the world in the pace of a believed. Other states including Alabama, Alaska, Arizona, Connecticut, District of Columbia, Florida, Georgia, Indiana, Louisiana, [url=http://www.newberryfasthealth.com/]jerseys china[/url] Massachusetts, Michigan, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New York, North Dakota, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Texas, Vermont, Virginia, and Wyoming offer restrictive status – meaning it could not be illegal per se. You may just be stunned 2015 NBA The Finals later on on that you simply can make inspiring and awesome artistic masterpiece out from scratch function. Acquiring a Home finance loan: Right after the legal professional opinions and formalities are done, it’s the perfect time to determine on how to receive a mortgage to purchase the house. They just should have a very identify [url=http://www.whatistimebook.com/]jerseys from china[/url] and be capable to fog a mirror.
  xlddl20180412er

 51. PhilipRef

  If you prefer to view some of the hottest and extremely exclusive free adult porn videos with just click, then you need visit [url=http://javsextube.com]javsextube [/url] porn tube site. Here at [url=http://javsextube.com]javsextube [/url] porn tube search you will get hard free porn movies online and tons of sexy porn stars, all available and always on duty for the best xxx action.

 52. Dimaspecdo

  [url=https://specdo.ru/ad/arenda-spetstekhniki%2C90/%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-32-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D1%8B%2C53298]аренда автокрана цена[/url]

 53. HaroldViopy

  If you need to see some of the cool and really exclusive furry porn videos with just click, then you need visit [url=http://javshare.info/]javshare video[/url] japanese porn tube portal. Here at [url=http://javshare.info/]javshare video[/url] lesbian porn tube you will find hard free sex movies online and tons of sexy porn stars, all available and always on duty for the best porn action.

 54. deateendeks

  The Coaching Choice monitor consists of 6 options: Edit Traces, Small League Administration, Jersey nike nfl jerseys from china Figures, System, Follow Program, Progress Reviews. The Roman Empire still left few traces on “Insula Caesarea”, but the islands had been incorporated to the Duchy of Normandy. Three, other than the quality of his operate, you could also weigh the willingness with the photographer to work along with you to be a subject. While you can not settle your case or never acquire in court, you might nevertheless reach pay back your authorized bill. It was also reported by the Institute’s Scientific Director, Dr.Jacques Cohen that 15 other babies experienced been born at other facilities using precisely the same technique. miles of verdant valleys, wooded lanes and quaint villages, the island doubles in dimension at reduced tide as being the impressive tidal surge [url=http://www.whatistimebook.com/]cheap nfl jerseys china wholesale[/url] of the St Malo basin reveals large tracts of sea mattress.
  xlddl20180412er

 55. VincentDor

  Tune in for some of the finest and most needed porn movies online by simply surfing [url=http://javstreaming.name]javstreaming porn tube[/url], the number one place where you can find any cats of ebony porn videos your mind desires in seconds. The horny porn stars, the finest teens and many more, all available to rock your sexual dreams with mind blowing porn videos. Only finest adult content in HD image and with the best options you can get, all for free at [url=http://javstreaming.name]javstreaming porn tube[/url], the only place to finish your fantasia in proper modes.

 56. exilliumpaype

  Преимущества переезда в Болгарию. Кто может переехать в Болгарию и на каких основаниях. Необходимые документы для переезда в Республику Болгария.
  [url=http://exillium.ru/bolgar.html]болгария срок действия паспорта[/url]
  [url=http://exillium.ru/bolgar.html][img]http://https://www.bglife.ru/data/attachments/104/104964-e68bd1770a72e027feeadd7c04a73aff.jpg[/img][/url]
  [url=http://exillium.ru/bolgar.html]гражданство Болгарии[/url]: масса плюсов и немного сложностей. Болгария — очень красивая страна, расположенная на северо-востоке Балканского региона в Европе и выходящая к Чёрному морю. Сотни тысяч людей приезжают сюда, чтобы отдохнуть на современных черноморских курортах, насладиться жарким болгарским солнцем, великолепием гор, дешёвыми фруктами и разнообразными винами. Жители этого небольшого государства очень радушно встречают гостей. Но не только туристов манит этот прекрасный уголок мира. В последние несколько лет всё больше и больше жителей СНГ перебираются жить в эту благословенную страну Итак, чем же привлекает Болгария в плане получения ПМЖ и гражданства современных россиян, украинцев, белорусов и остальных жителей бывшего Советского Союза? Преимущества переезда в Болгарию. Болгария — участник Шенгена и Евросоюза. Это значит, что, живя здесь и имея паспорт этой страны, можно беспрепятственно путешествовать по всей Еврозоне и по многим регионам мира, а также в упрощённом режиме посещать США, Канаду, Австралию, Новую Зеландию. Быть гражданином Болгарии — это фактически быть гражданином ЕС, а быть гражданином ЕС — это быть гражданином мира. [url=http://exillium.ru/bolgar.html]гражданство Болгарии[/url] имеет массу преимуществ В Болгарии низкая стоимость проживания, цены на товары и продукты очень невысоки. Также здесь довольно дешёвая недвижимость. Кроме того, налог на доходы для физических лиц всего 10%. Жить, работать или вести свой бизнес в Болгарии легко, дёшево и приятно. Низкие цены в Болгарии удачно соседствуют с довольно высоким уровнем жизни и развитой инфраструктурой. Также очень интенсивно развивается экономика, в целом страна имеет очень благоприятные перспективы. Нет языкового барьера. Во-первых, болгарский язык весьма похож на русский, учится без проблем в короткие сроки. Во-вторых, многие местные жители хорошо понимают русский язык, могут общаться на нём, поскольку нередко в школьных заведениях он входит в учебную программу. Во времена СССР Болгария для советского человека была олицетворением загадочной заграничной жизни. Те, кому удавалось съездить на отдых в Болгарию, считали, что их жизнь удалась, и ещё долгие годы вспоминали тёплое лазурное море и горы, поросшие пышно-зелёной южной растительностью, а в семье появлялось предание о том, как «наши родственники своими глазами видели заграницу». Побывать в Болгарии считалось очень престижным (впрочем, как и в любой другой стране), и один этот факт мог серьёзно повысить Ваш статус среди знакомых, коллег и соседей. А если в какой-то класс приходил новичок и рассказывал, что ездил с родителями в эту чудесную страну — можно было не сомневаться, что этот ученик станет одним из самых популярных в школе. Кроме этого, Болгария — православное государство, что означает похожесть менталитетов, максимально быструю и комфортную интеграцию в местное общество. Для получения гражданства этой страны не обязательно жить на территории Болгарии пять лет сперва с ВНЖ, а потом с ПМЖ. Люди, попадающие в категорию инвесторов, могут стать гражданами в значительно более короткие сроки. Возможность в некоторых случаях сохранить первоначальное гражданство. Болгария разрешает иметь двойное гражданство отдельным категориям лиц, поэтому, возможно, Вам не придётся в обязательном порядке отказываться от паспорта своей родной страны. Климат, природные красоты, потрясающие пейзажи. Как уже было сказано, Болгария очень красива. Здесь и горы со снежными вершинами, и леса, и море, цветущие луга, множество памятников истории и архитектуры. Целебный горный воздух смешивается с не менее целебным морским и лесным, недаром здесь уделяется большое внимание вопросам оздоровления, а многие курорты имеют бальнеологические и минеральные источники. Кроме того, продолжительный летний период и тёплая, мягкая, короткая зима являются одним из решающих факторов при выборе страны для многих россиян, уставших от сугробов по пояс в течение полугода у себя на родине. Гора Карандила — гордость Балканских гор. Какие категории лиц могут стать гражданами Болгарии? Итак, Вы уже точно решили уехать в Европу, и в качестве возможного места будущей дислокации Вам всё больше и больше нравится Болгария. Естественно, Вас интересует, при каких условиях Вы можете претендовать на получение болгарского гражданства в будущем? Условия выдвигаются следующие. Получение гражданства Болгарии присваивается автоматически при рождении. В том случае, если претендент имеет доказанные болгарские корни. Если претендент состоит в брачных отношениях с гражданином Болгарии. Такой брак должен длиться не менее двух лет. В том случае, если есть ребенок с болгарским гражданством, не достигший совершеннолетия. В случае постоянного нахождения на территории Болгарии не менее 5 лет в статусе ВНЖ и столько же в статусе ПМЖ. Рассчитывать на получение гражданства также могут те, кто был рождён в данном государстве, но по тем или иным причинам утратил гражданство (имело место переселение либо отказ от гражданства). Восстановленное гражданство. Если иностранный гражданин совершил инвестицию в экономику Болгарии в сумме более 500 000 долларов и может подтвердить это соответствующим документом — он также может претендовать на получение болгарского паспорта. Чтобы стать болгарским гражданином через натурализацию, придётся выполнить ряд следующих условий: Быть совершеннолетним, Не иметь судимостей, Владеть легальными средствами к существованию в достаточных количествах, Прожить в стране пять лет с ПМЖ, Знать местный язык, Быть здоровым психически и физически, Отказаться от гражданства предыдущей страны. Хотя в некоторых ситуациях обязательного отказа не требуется. К примеру, если Вы уже имеете гражданство какой-либо страны в Евросоюзе либо в браке с гражданином Болгарии, Вы можете сохранить предыдущее гражданство. Также отказа от прежнего гражданства не требуют от инвесторов. На каких основаниях возможно болгарское гражданство? Инвестиционная программа. Данный путь даёт несколько преимуществ. Во-первых, для инвесторов отменено требование знания болгарского языка, во-вторых, им разрешили не отказываться от старого гражданства. В-третьих, в соответствии с новыми поправками к программе инвестиций больше не нужно ждать долгие годы, чтобы подавать на получение гражданства. Теперь достаточно прожить в Болгарии всего год со статусом ПМЖ, чтобы подать на получение паспорта . Правда, для осуществления ускоренного приобретения болгарского гражданства нужно соблюсти ещё ряд условий: Не менее одного года жизни в стране со статусом ПМЖ, Сумма инвестиций должна составлять не менее 512 000 евро в компанию, занимающуюся Проектами Приоритетного Инвестирования (этот нюанс указан Законом о поощрении инвестиций). Также данная инвестиция должна поддерживаться (это важно!) на протяжении года перед тем, как заявитель решил подаваться на гражданство. Эти деньги могут также быть вложены в гособлигации, После получения болгарского паспорта данную инвестицию необходимо поддерживать ещё в течение двух лет. Болгарские корни. Для этого требуется, чтобы в свидетельстве о рождении кандидата на получение гражданства либо одного из его родителей имелось упоминание о болгарской национальности. Открытие своей фирмы. Хороший вариант, но — внимание! — болгарское законодательство требует, чтобы Вы предоставили рабочие места в своей компании не менее чем десяти болгарам. Такая возможность есть не у всех предпринимателей, поскольку не каждой частной фирме вообще нужны наёмные рабочие в таком количестве. Также в зависимости от типа Вашей компании понадобится внести уставной капитал от 5 000 до 50 000 левов. Замужество с болгарином/женитьба на болгарке. Выдающиеся личности. Республика Болгария предоставляет гражданство в том числе и за особые заслуги перед страной. Иначе говоря, болгарское государство должно быть очень заинтересовано в конкретном человеке. Таким кандидатам даётся возможность получить гражданство по ускоренной схеме (не нужно ждать 5+5 лет с ВНЖ и ПМЖ). Какие документы Вам понадобятся? Иностранные лица, претендующие на получение болгарского гражданства, должны собрать пакет документов, в который входят: Загранпаспорт и заверенная у нотариуса копия загранпаспорта, Обычный паспорт, Фотографии в количестве 4-х штук, Свидетельство о Вашем рождении, Нотариально заверенная копия свидетельства о рождении Вашей матери, Также у Вас потребуют довольно необычный документ — автобиографию, Бумага, подтверждающая отсутствие проблем с законом, Медицинская справка о хорошем состоянии здоровья, Квитанция, доказывающая, что Вы уплатили госпошлину, документ, подтверждающий наличие достаточных денежных средств для жизни, Информация о Ваших родственниках (братья, сёстры, родители, дети), Собственно заявление о получении гражданства, При необходимости оформляется доверенность, которая также заверяется нотариально. Все бумаги должны быть переведены на болгарский язык и заверены. Следующий шаг — отнести их в Комиссию по гражданству, находящуюся в Болгарии. Время ожидания составляет около двух месяцев, по прошествии которых Вы получите ответ. Если Вы всё оформили правильно и попадаете в одну из категорий лиц, могущих рассчитывать на получение болгарского паспорта, то причин отказать Вам в прошении у болгарских властей нет. Результатом рассмотрения Вашего ходатайства в этом случае непременно станет официальное присвоение Вам статуса гражданина Болгарии. Желаем Вам удачи в новой жизни в Евросоюзе!
  http://exillium.ru/free-zone.html
  Как получить гражданство Болгарии гражданину России, Украины и пр, варианты и др
  [url=http://exillium.ru/bolgar.html]паспорт болгарии для россиян[/url]

 57. deateendeks

  There are certain points that you need to have to generally be cautious Seahawks 2015 Super Bowl XLIX about in case you are handling this aspect of the company on your own. If an environmental challenge occurs that entails your business, you would like to refer to a lawyer. A single of your private funds obtained 4 on the liens, such as the utility lien that was discussed earlier and one in the investors came absent with all the largest tax lien within the sale (close to $8,100) and he paid $20,000 premium to acquire it! I know that this doesn’t seem similar [url=http://www.newberryfasthealth.com/2015-nba-the-finals-c-23_77/]2015 NBA The Finals[/url] to a good deal, and it wasn’t the top deal out there, but it is profitable. In these kinds of scenarios group concrete limitations are utilized to advertise security also to be certain that readers will not inadvertently transfer into dangerous spots. One of the 1st things you ought to do to be a small-business owner decides a technique to structure your organization. So do collect pictures of your accident scene, you can show the condition with the automobile, you can show if your nike nfl jerseys from china defendant vehicle contains some drugs or alcohol that led to an accident.
  xlddl20180412er

 58. DavidLob

  If you search to watch some of the cool and extremely exclusive gay porn videos with only click, then you need visit [url=https://javunsensored.net/]javunsensored.net[/url] amateur porn tube site. Here at [url=https://javunsensored.net/]javunsensored.net[/url] sister porn tube you will see nasty free sex clips online and tons of amazing porn stars, all available and always on duty for the best anal action.

 59. VictorNah

  If you search to view some of the hottest and extremely exclusive bbw porn videos with just click, then you need visit [url=http://javlibrary.pro/]www.javlibrary.pro[/url] anal porn tube web site. Here at [url=http://javlibrary.pro/]www.javlibrary.pro[/url] porn star tube you will see nasty free sex videos online and thousands of amazing porn stars, all available and always on duty for the best oral action.

 60. deateendeks

  New Jersey recently reformed its Bail wholesale nfl jerseys free shipping System. Get to know just how ready he’s to work round the thought that you choose to want to pursue. In Taiwan, the signals are product colored with minimal black letters that seem like US avenue identify symptoms. They wore a mixture of hats which were unsuitable to the [url=http://www.minnesotavip.com/]cheap nike nba jerseys[/url] ailments they faced. They may well be distracted for any when, but they continue to carry the same mentality wherever they go, and whatever they do. So, relying with your funds you discover a wide preference Jersey lodging facility in the island to wholesale jerseys from china fulfill your certain instances.
  xlddl20180412er

 61. agrohimutr

  Добрый день дамы и господа!
  Минеральные удобрения– вещества, имеющие неорганическую природу происхождения. Они традиционно используются в сельском хозяйстве, так как являются более доступными, чем органические, дают быстрый положительный эффект, и имеют широкий спектр действия. Также их гораздо удобнее и дешевле транспортировать.
  1)[url=http://agro-himiya.by]аммиачная селитра купить в минске [/url] – Минеральные удобрения купить в Минске можно самовывозом в течении 20 минут, либо c оперативной доставкой.Покупая у нас, вы можете заказать товар, как оптом, так и в розницу. Крупным заказчикам всегда предоставляются скидки в объеме соответствующей величине сделки между нами.
  2)[url=http://agro-himiya.by]минеральные удобрения купить Минск[/url] – Мы предлагаем вам приобрести только комплексные препараты, позволяющие полностью насытить потребности растения после обработки. Наши поставщики имеют в штате квалифицированных специалистов, способных точно произвести расчёты и анализ почвы, а на основе этих показателей создать для вас удобрения с идеальным набором макро- и микроэлементов.
  3)[url=http://agro-himiya.by]неорганические удобрения купить[/url] – Каждый товар проходит тщательные клинические испытания на различных видах почв и только после этого запускается в серийное производство. Вы можете использовать нашу продукцию не только в целях крупной агрокорпорации с тысячами гектаров земли, но и для облагораживания приусадебного участка, дачных посевов.
  4)[url=http://agro-himiya.by]минеральные удобрения в Беларуси[/url] – Мы заботимся о том, чтобы предоставляемый нами сервис был высокого уровня. В этом нам помогает наличие главного офиса, складов для готовой продукции, сети дилеров. Кроме того, мы дорожим своей репутацией и несем ответственность за качество нашего товара.
  Нам будет приятно видеть у нас на интернет ресурсе [url=http://agro-himiya.by]НАЖМИТЕ ССЫЛКУ[/url]
  Увидимся!
  [url=http://agro-himiya.by/]перевозка минеральных удобрений[/url]
  [url=http://agro-himiya.by/]сернокислый магний удобрение применение[/url]
  [url=http://agro-himiya.by/]теплота растворения аммиачной селитры[/url]
  [url=http://agro-himiya.by/]npk удобрения купить[/url]
  [url=http://agro-himiya.by/]сульфат магния нитрат калия[/url]

 62. Billyjeofs

  детские порно мультики
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]гей зоо порно[/url]
  купить скорость наркотик
  зоофилы смотреть
  детское порно видео
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]детские порно мультики[/url]
  зрелые проститутки
  где купить наркотики в москве
  где купить наркотики
  проститутки тюмени
  [url=http://compromatwiki.org/%D0%94%D1%8E%D0%BA%D0%BE%D0%B2,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%8C%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87]снят проститутки[/url]

 63. Michaelcet

  [url=http://sobibor.cf/sobibor-russkom/sobibor-treyler-na-russkom-2018.php]собибор трейлер на русском 2018[/url]
  [url=http://sobibor.cf/film-sobibor/vserossiyskiy-premerniy-pokaz-filma-sobibor.php]всероссийский премьерный показ фильма собибор[/url]
  [url=http://sobibor.cf/sobibor/sobibor-gorod-v-polshe.php]собибор город в польше[/url]
  [url=http://sobibor.cf/kino-sobibor/sobibor-s-kakogo-chisla-v-kino.php]собибор с какого числа в кино[/url]
  [url=http://sobibor.cf/film-sobibor/sm-film-sobibor.php]см фильм собибор[/url]

 64. Georgper

  В случае, когда у клиента появилась необходимость приобретения песка или щебня и его доставки http://www.gravel-sand.ru к строительному объекту, наша компания окажет эти услуги по вполне разумной цене. Поскольку, несомненно, при выборе поставщика нерудных материалов главным из того, на что обращает внимание покупатель, является именно стоимость услуг. Ответственный подход к выполнению работы позволяет гарантировать, что заказанные материалы окажутся на вашем строительном объекте вовремя. Более подробную информацию об условиях сотрудничества можно получить, позвонив в отдел продаж компании.
  [url=http://www.gravel-sand.ru][img]https://c.radikal.ru/c28/1804/08/26d530685566.jpg[/img][/url]

 65. PhilipRef

  If you search to watch some of the best and really exclusive furry porn videos with just click, then you should visit [url=http://javsextube.com]www.javsextube.com[/url] japanese porn tube site. Here at [url=http://javsextube.com]www.javsextube.com[/url] extreme porn tube you will get nasty free porn movies online and many of horny porn stars, all available and always on duty for the best anal action.

 66. HaroldViopy

  Tune in for some of the most rated and most needed sex movies online by simply browsing [url=http://javshare.info/]javshare.info[/url], the number one place where you can find any style of japanese porn videos your mind desires in seconds. The best porn stars, the finest amateurs and many more, all available to rock your sexual phantasy with mind blowing new porn videos. Only most rated adult content in HD image and with the best options you can get, all for free at [url=http://javshare.info/]javshare.info[/url], the only place to fulfill your fantasy in proper modes.

 67. Julius

  Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
  where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?
  Thanks a lot!

 68. VincentDor

  Tune in for some of the perfect and most wanted adult movs online by simply browsing [url=http://javstreaming.name]jav porn[/url], the number one place where you can get any style of free porn videos com your mind desires in seconds. The best porn stars, the finest students and many more, all available to rock your sexual fantasies with mind blowing sexy porn videos. Only perfect adult content in HD image and with the best options you can get, all for free at [url=http://javstreaming.name]jav porn[/url], the only place to satisfy your fantasia in proper modes.

 69. DavidLob

  If you need to look some of the most rated and really exclusive extreme porn videos with just click, then you need visit [url=https://javunsensored.net/]www.javunsensored.net[/url] chubby porn tube site. Here at [url=https://javunsensored.net/]www.javunsensored.net[/url] black porn tube you will see nude free sex clips online and thousands of sexy porn stars, all available and always on duty for the best dp experience.

 70. EstebanLep

  [url=http://sobibor.ga/sobibor-russkom/sobibor-treyler-na-russkom.php]собибор трейлер на русском[/url]
  [url=http://sobibor.ga/sobibor-treyler/sobibor-smotret-onlayn-treyler.php]собибор смотреть онлайн трейлер[/url]
  [url=http://sobibor.ga/premera-sobibor/premera-filma-sobibor-v-polshe.php]премьера фильма собибор в польше[/url]
  [url=http://sobibor.ga/sobibor/sobibor-fotografii.php]собибор фотографии[/url]
  [url=http://sobibor.ga/sobibor/sobibor-istoriya.php]собибор история[/url]

 71. ShermanRap

  [url=http://sobibor.gq/lager-sobibor/pobeg-iz-lagerya-sobibor.php]побег из лагеря собибор[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor/sobibor-byudzhet.php]собибор бюджет[/url]
  [url=http://sobibor.gq/smotret-sobibor-film-besplatno/smotret-sobibor-film-smotret-besplatno-bez-registratsii.php]смотреть собибор фильм смотреть бесплатно без регистрации[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor-torrent/skachat-sobibor-2018-cherez-torrent.php]скачать собибор 2018 через торрент[/url]
  [url=http://sobibor.gq/vosstanie-sobibor/sobibor-organizator-vosstaniya.php]собибор организатор восстания[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor-kinoteatrah/sobibor-smotret-v-kinoteatre.php]собибор смотреть в кинотеатре[/url]
  [url=http://sobibor.gq/premera-sobibor/premera-filma-sobibor-v-polshe.php]премьера фильма собибор в польше[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor/sobibor-konstantina-habenskogo.php]собибор константина хабенского[/url]
  [url=http://sobibor.gq/smotret/sobibor-smotret-onlayn-besplatno-v-horoshem.php]собибор смотреть онлайн бесплатно в хорошем[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor-torrent/sobibor-habenskiy-skachat-torrent.php]собибор хабенский скачать торрент[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor-torrent/skachat-s-torrenta-sobibor.php]скачать с торрента собибор[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor-kniga/skachat-knigu-vosstanie-v-sobibore.php]скачать книгу восстание в собиборе[/url]
  [url=http://sobibor.gq/film-sobibor/kadri-filma-sobibor.php]кадры фильма собибор[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor/sobibor-vozrastnoe-ogranichenie.php]собибор возрастное ограничение[/url]
  [url=http://sobibor.gq/kontslager-sobibor/kontslager-sobibor-polsha.php]концлагерь собибор польша[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor/sobibor-chto-eto-takoe.php]собибор что это такое[/url]
  [url=http://sobibor.gq/vosstanie-sobibor/vosstanie-v-lagere-sobibor-film.php]восстание в лагере собибор фильм[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor/kinomaks-sobibor.php]киномакс собибор[/url]
  [url=http://sobibor.gq/pobeg-sobibora/pobeg-iz-sobibora-film.php]побег из собибора фильм[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor/sobibor-anons.php]собибор анонс[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor/sobibor-reyting.php]собибор рейтинг[/url]
  [url=http://sobibor.gq/film-sobibor/film-pro-sobibor.php]фильм про собибор[/url]
  [url=http://sobibor.gq/kino-sobibor/sobibor-kino-2018.php]собибор кино 2018[/url]
  [url=http://sobibor.gq/lager-sobibor/sobibor-lager-smerti-pochemu-tak-nazvali.php]собибор лагерь смерти почему так назвали[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor/sobibor-kirov.php]собибор киров[/url]
  [url=http://sobibor.gq/kino-sobibor/kino-onlayn-sobibor.php]кино онлайн собибор[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor-russkom/film-habenskogo-sobibor-treyler-na-russkom-yazike.php]фильм хабенского собибор трейлер на русском языке[/url]
  [url=http://sobibor.gq/pobeg-sobibora/pobeg-iz-sobibora-rashke-chitat.php]побег из собибора рашке читать[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor-film-skachat-torrent/sobibor-film-skachat-torrent-film.php]собибор фильм скачать торрент фильм[/url]
  [url=http://sobibor.gq/sobibor-film-skachat-torrent/sobibor-film-2018-skachat-torrent-film.php]собибор фильм 2018 скачать торрент фильм[/url]

 72. LarryMal

  [url=http://sobibor.ml/lager-sobibor/gde-bil-sobibor-lager.php]где был собибор лагерь[/url]
  [url=http://sobibor.ml/smotret-film-sobibor/smotret-film-sobibor-na-yutube.php]смотреть фильм собибор на ютубе[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor/sobibor-ekaterinburg.php]собибор екатеринбург[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor/sobibor.php]собибор[/url]
  [url=http://sobibor.ml/film-sobibor/sobibor-film-konstantin.php]собибор фильм константин[/url]
  [url=http://sobibor.ml/map3.php]хабенский собибор трейлер[/url]
  [url=http://sobibor.ml/smotret/sobibor-smotret-onlayn-besplatno.php]собибор смотреть онлайн бесплатно[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor-kniga/richard-rashke-pobeg-iz-sobibora-kniga.php]ричард рашке побег из собибора книга[/url]
  [url=http://sobibor.ml/film-sobibor/kristofer-lambert-o-filme-sobibor.php]кристофер ламберт о фильме собибор[/url]
  [url=http://sobibor.ml/vosstanie-sobibor/vosstanie-v-lagere-sobibor.php]восстание в лагере собибор[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor/sobibor-zakritiy-pokaz.php]собибор закрытый показ[/url]
  [url=http://sobibor.ml/film-sobibor/retsenziya-na-film-sobibor.php]рецензия на фильм собибор[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor-smotret-onlayn/sobibor-2018-hd-1080-smotret-onlayn.php]собибор 2018 hd 1080 смотреть онлайн[/url]
  [url=http://sobibor.ml/pecherskiy-sobibor/kniga-pecherskogo-pobeg-iz-sobibora.php]книга печерского побег из собибора[/url]
  [url=http://sobibor.ml/map15.php]собибор 2018 онлайн бесплатно в хорошем качестве[/url]
  [url=http://sobibor.ml/kontslager-sobibor/kontslager-v-polshe-sobibora.php]концлагерь в польше собибора[/url]
  [url=http://sobibor.ml/map6.php]собибор фильм в кинотеатрах[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor/gustav-vagner-sobibor.php]густав вагнер собибор[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor-otzivi/sobibor-film-2018-otzivi.php]собибор фильм 2018 отзывы[/url]
  [url=http://sobibor.ml/film-sobibor/posmotret-film-sobibor.php]посмотреть фильм собибор[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor/]Собибор[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor-smotret-onlayn/habenskiy-konstantin-sobibor-smotret-onlayn.php]хабенский константин собибор смотреть онлайн[/url]
  [url=http://sobibor.ml/smotret-film-sobibor/smotret-hud-film-sobibor.php]смотреть худ фильм собибор[/url]
  [url=http://sobibor.ml/film-sobibor/polniy-film-sobibor.php]полный фильм собибор[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor-otzivi/sobibor-otzivi-premera-v-polshe.php]собибор отзывы премьера в польше[/url]
  [url=http://sobibor.ml/film-habenskogo-sobibor/film-habenskogo-sobibor-v-prokate.php]фильм хабенского собибор в прокате[/url]
  [url=http://sobibor.ml/sobibor-otzivi/sobibor-kniga-otzivi.php]собибор книга отзывы[/url]
  [url=http://sobibor.ml/pecherskiy-sobibor/pecherskiy-sobibor-kniga.php]печерский собибор книга[/url]
  [url=http://sobibor.ml/premera-sobibor/sobibor-premera-v-ufe.php]собибор премьера в уфе[/url]
  [url=http://sobibor.ml/lager-sobibor/natsistskiy-lager-sobibor.php]нацистский лагерь собибор[/url]

 73. Bogdanhhi

  Приветствую Вас друзья[url=https://stekloelit.by]![/url]
  Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.
  Мы можем предложить Вам [url=https://stekloelit.by]Межкомнатные стеклянные двери[/url],[url=https://stekloelit.by]Офисные стеклянные перегородки[/url],[url=https://stekloelit.by]Душевые кабины из закаленного стекла[/url],[url=https://stekloelit.by]Стеклянные двери в душ[/url] и [url=https://stekloelit.by]Лестничное ограждение из стекла[/url],а также[url=https://stekloelit.by]Стеклянные козырьки[/url] и [url=https://stekloelit.by]Интерьерные перегородки[/url]
  Более подробная информация размещена на нашем [url=https://stekloelit.by]сайте[/url]
  [url=https://stekloelit.by/]межкомнатные перегородки купе[/url]
  [url=https://stekloelit.by/]стеклянные перегородки для душа в минске[/url]
  [url=https://stekloelit.by/]купить двери для душа стеклянные раздвижные[/url]
  [url=https://stekloelit.by/]экран из стекла на радиатор[/url]
  [url=https://stekloelit.by/]зеркало фото[/url]