Életmód tanácsok:

 

Felhívnám figyelmüket néhány életmóddal kapcsolatos tanácsra,  hogy mire ügyeljenek napi munkájukban, szabadidőben, nyaraláskor, kerti munkánál, sportolásnál, hogy elkerüljék a nyiroködémás állapot romlását.
Óvakodni kell az érintett végtag túlterhelésétől. Nem szabad túlzottan megterhelő házimunkát és kerti munkát végezni, cipekedni.
Óvakodni kell a sérülésektől.
Nem szabad az érintett végtagból vért venni,injekciót beadni vagy  infúziót bekötni, vérnyomást mérni, fizikoterápiás vagy akupunktúrás kezelést végezni.
Svéd masszázs végzése az ödémás területen nem ajánlott.
Tilos meleg hőhatásnak kitenni az ödémás végtagot pl. napozás,termálfürdő, szauna,szolárium használata közben. Inkább langyos vízben fürödjön, mosogasson. Manikűrözés illetve a pedikűrözés óvatosan történjen.
Nem javasolt szoros ruházat, cipő, ékszer viselése.
Ha karon jelentkezik az ödéma, ne hordjon szoros melltartót, a pánt ne vágjon be! Viseljen széles pántú, kényelmes melltartót.
Ha lábon jelentkezik az ödéma, érdemes ortopéd orvossal konzultálni, hogy szükség van-e ortopéd cipő viselésére.  Fontos a megfelelő  lábbeli, amelyben a láb kényelmesen, statikailag is megfelelően helyezkedik el, és amelyben a szükséges fáslizási segédeszközök is elférnek.
Figyeljen oda táplálkozására. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, rostdús ételek fogyasztása. Téves elmélet az ödéma csökkentésére, hogy  megoldás a fehérje megvonása és a  folyadékbevitel csökkentése. Ha szükséges, javasolt észszerű súlycsökkentés. A hízás a tünetek súlyosbodásához vezethet, fokozódhat az ödéma.
A nyiroködémás bőr megfelelő ápolást, védelmet igényel. Naponta hidratáló krémmel kell kenni, és gombásodás elleni védelem szükséges.
Ha jó állapot alakul ki, a fásli mellett orvosi, kompressziós gyógyharisnyát is lehet viselni. A különbség az, hogy az ödémás végtagból ödéma menteset a fásli tud létrehozni, a harisnya az ödéma mentességet csak megtartja.
A nyiroködéma kezelésében a vízhajtó hatástalan , de a vénás keringést támogató szerek, un. venotonikumok segíthetnek a kezelés kiegészítésében, amikor átmenetileg romlik a jól kezelt állapot, pl. nyáron a meleg miatt.

Ajánlott a rendszeres testmozgás, a keringésjavító torna, melynek célja a vénás és a nyirokkeringés javítása. A torna során az izmok aktív munkája aktíválja az izompumpát. Az izmok a bennük elhelyezkedő nagyerekre pumpáló nyomást fejtenek ki, és ezáltal segítik a centrum felé a vér áramlását.  Fontosak a hasi és mellkasi légzőgyakorlatok, mert segítenek szívó hatást gyakorolni a nagy vérerekre és a nyirokerekre.
Nyiroködémásoknak nagyon jó hatású az  úszás, a szobabiciklizés és a könnyű séta. Nem javasolt az egy helyben ülés és állás hosszabb ideig. Kerülje a nagy sérülésveszéllyel járó sportokat pl. lovaglás, síelés.

This article has 1 comment

  1. Pingback: Nyitólap – NYIROKÖDÉMA KEZELÉS